Yaşadığımız dünyada her saniyede her adımda elektriğe ihtiyaç duymaktayız. Telefonu şarj ederken, televizyon izlerken, fırını kullanırken yani hayatın her alanında elektrik kullanılmaktadır. Elektrik aslında bilimsel olarak bir çeşit enerjidir. Bir ortamda bulunan akımın elektronlar sayesinde belli bir noktaya doğru hareket etmesiyle oluşan enerjiye denilmektedir.
Elektronik Mühendisi Ne Yapar?
Elektrik enerjisinin ekonomik bir şekilde üretilmesi ve en ekonomik şekilde her yere dağıtılması gerekmektedir. Ayrıca donanımın, sistemin, parçaların yapısının hazırlanması ve sorunsuz olması, elektrik motorlarının güvenli bir şekilde çalışması, güvenlik ve savunma sistemlerinin düzgün çalışması gerekmektedir. Bunların hepsinden elektronik mühendisleri sorumludur. Elektronik mühendisleri ayrıca elektrik sistemleri üzerine projelerde üretmektedirler.
Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?
Matematik ve fen dersleri bu bölümün temelidir. Öncelikle lise mezunu olunmalı, lise sonrasında da üniversite sınavına girilmelidir. Elektronik mühendisliği sayısal temelli bir bölümdür. Üniversite sınavından elektronik mühendisliği bölümlerine girebileceğiniz bir puan almanız gerekmektedir. Puanınız açıklandıktan sonra girebileceğiniz üniversiteleri yazmalısınız. Bir üniversitede bu bölüme girebilirseniz en büyük engeli aşmış olursunuz. Sıradaki adım mezun olmaktır.
Üniversite Eğitimi
Elektronik mühendisliğini kazandıktan ve üniversitenize yerleştikten sonra almanız gereken zorunlu dersleriniz olacaktır. Derslerinizi geçmeniz için bir sınır puan vardır. Mezun olana kadarki derslerinizi başarıyla verdiğiniz zaman mezun olursunuz ancak mezun olmak iyi bir elektronik mühendisi olmak demek değildir.
Elektronik Mühendisinde Olması Gereken Bazı Özellikler
İş bulmak ve çalışmak ayrı bir konudur ama alanınızda sizi daha başarılı yapacak bazı özellikler vardır. Matematik ve fizik alanında başarılı olmak bunlardan en önemlisidir. Tasarım yeteneğinizin olması ve yaratıcı olmanızda sizin için büyük bir avantajdır. Ayrıca dikkat sorunu yaşayan biriyseniz zorlanabilirsiniz çünkü bu alanda hata payı gerçekten çok düşüktür. Disiplinli, sabırlı, yenilikçi ve uyum sağlayabilen kişiler bu alanda daha çok başarılı olmaktadır.
İş İmkanları
Elektronik mühendisi olarak mezun olduğunuzda farklı iş yerlerinde çalışabilirsiniz. İnşaatlar ve şantiyelerde, elektrik santrallerinde çalışabilirsiniz. Ayrıca elektrik alanında çalışan laboratuvarlarda da iş bulabilirsiniz. Bilgisayar programlama, manyetik ve elektronik alanında çalışan iş yerlerinde de çalışılabilmektedir. İş imkanlarını mezun olduğunuz dönemdeki ihtiyaca da göre de değerlendirebilirsiniz.