Elektronik atıkların içerisinde bulunan altın, gümüş, bakır gibi nadir elementler milli bir servettir. Bunun yanı sıra içlerinde kurşun, civa gibi doğa için ciddi tehdit oluşturabilecek maddeler de barındırıyorlar. Bu sebeple elektronik atıkların geri kazanımı çok önemli.
Elektronik Atıkların Doğaya Zarar Vermemesi İçin Neler Yapılıyor?
Elektronik atıkların geri dönüşümünü destekleme derneği ise bunun için mücadele veriyor.
Geri Dönüşüm Toplama Oranları
Türkiyede: %5
Avrupa’nın en iyi ülkesinde: %60
Avrupa ortalaması: %30
Her sene Türkiye de 600-650 bin civarında elektronik atık oluşuyor. Ayrıca ülkemizde ham madde değeri 700 milyon euroluk elektronik atık var ve bu her sene oluşuyor.
İçerisindeki ağır metaller havaya suya ve toprağa karışmaması gerekiyor. Ayrıca solunması da insan vücuduna oldukça zararlı. Geri dönüşüm sektörü aslında çevrenin kirlenmemesi anlamında çok büyük bir görev üstleniyor.
Çalışmayan Elektronik Eşyalar
Evimizdeki çalışmayan bozuk elektronik eşyaları bağlı bulunduğunuz belediyenin çevre koruma müdürlüğüne veya temizlik müdürlüğüne başvurarak bunların evlerden alınması istenebilir veya belediyelerin yapmış olduğu toplama noktalarının yerleri öğrenilip oralara götürülebilir.
Örneğin bazı yerlerde toplanan bilgisayar parçalarının %50-60’ının yeniden kullanılabilir hale getirerek ihtiyacı olanlara dağıtılması. Ayrıca toplumun elektronik atıkların dönüştürülmesiyle ilgili çok iyi bilgilendirilmesi gerekli. Bunun için de ilkokuldan başlayarak ortaokul, lise, üniversite ve kolay ulaşılabilir ortamlarda elektronik atık toplama kutuları veya birimleri bulundurulabilir. Bu duruma halk arasında şehir madenciliği de denir.
Yani bu durumda evlerde bozulan eskiyen kullanılmayan elektronik eşyaları küçük büyük fark etmeksizin hiçbiri doğaya atılmamalı. Toprak hava ve su kirliliğine verebileceğimiz zarar tahmin ettiğimizden de fazla. Elden geldiği kadarıyla elektronik cihazlar servislere götürülmeli atık toplama merkezlerine bırakılmalı.
Dünyanın elektronik atık başkenti de Çin’dir. Elektronik atıklar sanayi tipi alet ve makinalarla ayrıştırılıyor ve bu işi kesinlikle ve kesinlikle tecrübesi olmayan işi bilmeyen kimsenin yapmaması öneriliyor. Ayrıştırma işini bilmeyen bir kişi tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu tehlike sonucunda solumamak gereken ayrıştırılmış bir ürünü soluyarak kendine zarar verebilir ayrıca işe yarar kısımları yanlış ayrıştırarak kullanılamaz hale getirebilir.
Ve sonuç olarak doğa bu tür zararlı atıklardan korunmalıdır. Bu sebeple elektronik eşyalar doğaya bırakılmamalıdır.