Dosyaların hızlı bir şekilde yazılıp okunmasını sağlayan geçici depolama birimidir. Bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazların en önemli parçalarından biridir. İşlenecek olan verileri depolanıp, istendiği zaman işlemciye hazır olarak sunularak, bu sayede cihazın yapacağı işlemleri daha hızlı gerçekleştirmesini sağlar.
Türkçe anlamı “Rastgele Erişim Belleği” olan RAM, bilgisayarın hız performansını arttıran önemli etkenlerdendir. Tekrar belirtmek gerekir ki, RAM bellek geçicidir. Bilgisayarınızın açık olduğu süre boyunca birçok bilgiyi depolar. Bilgisayarınızı kapattığınızda yani RAM bellek için gerekli enerjiyi kestiğinizde tüm bilgiyi unutacaktır.
RAM belleğin iki ana çeşidi vardır. Bunlardan biri Statik (SRAM), diğeri ise Dinamik (DRAM)’dir.
DRAM; depolanan bilgiyi korumak için enerji gereksinimi olan bellek çeşididir. Her bir DRAM hücresi elektrik kondansatöründe tutulan bir yük eksiğine sahiptir. Hücrede bulunan veri, kondansatörden sızan enerjiyi telafi edebilmek için her milisaniyede bir elektronik yükle yenilenir. Daha sonra transistör kapı görevi görerek, kondansatörün değerinin yazılabildiğine karar verir. DRAM’ler erişim süresi açısından SRAM’lere göre daha uygun maliyete sahip olduklarından daha yaygındır.
SRAM; verilerin bellekte kaldığını fakat yalnızca güç kaynağı açık olana kadar kaldığını belirtir.
6 transistörlü ve kapasitörsüz bir çiptir.
SRAM’ler daha fazla güç gerektirir.
Isı üretimi daha fazladır.
Tekrar tekrar yenilemeye gerek yoktur.
Pahalıdır
RAM Kapasite Çeşitleri
Genellikle 2,4,8 ve 16 gb şeklindedir. Fakat istediğimiz kapasiteye sahip RAM çeşidinden birini alıp takamayız. Anakartın alacağımız RAM çeşidiyle uyumlu olması gerekir. Bu nedenle bellek seçmeden önce anakartımızın maksimum RAM bellek boyutunu , RAM çeşitleri arasından hangi tipleri desteklediğini öğrenmemiz gerekir. Bununla beraber tercih yaparken anakartın kaç MHz frekansı desteklediğini de öğrenmek gerekir. Seçilen RAM bellek çeşitlerinin boyutu uygun olsa dahi MHz frekans değeri, anakartın desteklediğinden yüksekse, yine anakart tarafından desteklenmez.
RAM BELLEK YÜKSELTMENİN FAYDALARI
Oyunlar daha kaliteli şekilde oynanır.
Cihaz daha hızlı işlem yapabilir.
Photoshop gibi uygulamalar çok daha rahat, kasma olmadan kullanılabilir.
Bilgisayarda Ne Kadar RAM Olduğu Nasıl Ögrenilir?
Windows işletim sistemiyle çalışan bir cihaza sahipseniz CTRL+ALT+DELETE tuşlarına aynı anda basarak görev yöneticisini açıp, performans sekmesine, orada bellek seçeneğine tıklayıp bellek boyutunu, MHz değerini ce aktif kullanılan bellek kapasitenizi öğrenebilirsiniz.
Cihazınız MacBook ise, ana ekranda yer alan marka simgesinden “Bu mac’ı hakkında seçeneğine tıklayıp açılan pencereden öğrenebilirsiniz.