BİLGİSAYARINIZI BAŞLATMAK İÇİN GÜÇ TUŞUNA İHTİYACINIZ YOK

Günümüzde masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda çoğunlukla gelen arızaların başında, başlatma tuşu arızaları yer almaktadır. Masaüstü bilgisayar için tuşun zaman içerisinde temassızlık oluşturması veyahut “ SW “ kablolarının kopması gibi sorunlar örnek gösterilebilir. Dizüstü bilgisayarlar için ise; çoğunlukla bilgisayarın sıvı ile temasta bulunması, en büyük örneklerdendir. Bir başka nihai sebep ise; dizüstü bilgisayarlarda başlatma tuşlarının olduğundan daha hassas yapıda olmaları ve kısa zamanda meydana gelebilen board arızalarıdır.
Masaüstü bilgisayarlar için bu soruna çözüm olarak, yeni nesil anakartlar üzerinde başlatma tuşu entegre şekilde gelmektedir. Böylece kasanızın başlatma tuşunun arızalanması durumunda, anakart üstündeki buton aracılığı ile sisteminizi çalıştırabilmektesiniz. Lâkin eski nesil anakartlarda bu mümkün değildir. Onun yerine uygulanabilecek en pratik çözüm ise;
Anakart üzerindeki Power SW bağlantı noktasına bir iletken (demir, tornavida vs…) aracılığı ile sinyal yollamak.
Power SW nerede bulunur diye soracak olursanız: anakart üzerinde kasa ön panellerinin bağlandığı bir switchler bölümü yer almaktadır. Bu bölüme kasanın ön panelinde bulunan; POWER-RESET-HDD LED- POWER LED gibi bölümlerin kabloları bağlanır ve çalıştırılır.
Buradaki;
Power SW: Bilgisayarı başlatma tuşumuzu
Reset SW: Bilgisayarı yeniden başlatma tuşumuzu
HDD Led: Ön panelde yer alan hard disk kullanım ışığını
Power Led: Ön paneldeki bilgisayar güç ışığını temsil eder.
Laptoplar İçin Güç Tuşunu Kullanmadan Bilgisayarı Başlatmak
Öncelikle bunu yapmak için laptop başlatma butonumuz switch (düğme) olarak değil board-flex mantığı ile çalışmalıdır.
Başlatma tuşumuzun board kısmından çıkan flex kablo laptopumuzun anakartında hangi kısıma bağlanıyor ise (flex girişi), o kısıma bir adet flex kablo takıyoruz (Laptopun herhangi bir yerinde bulunan flex kabloyu söküp oraya takabilirsiniz). Bir ucu anakarta takılı olan flex kablonun diğer ucunu, dizüstü bilgisayarın VGA veyahut herhangi bir giriş portuna dokunduruyoruz. Bu durum, bir nevi kısa devre olarak düşünülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise; flex kablonun diğer ucunun asla ve asla anakarta değmemesi gerektiğidir. Örnek olarak flex kablonun boşta kalan ucunun işlemci bölgesine temasta bulunması, bilgisayarda geri döndürülemez sonuçlar doğurabilir (İşlemci kısa devre, anakart kısa devre).